Ето я най-вероятната причина за трагичната смърт на матрос Пенчев в барокамерата

Здравословен проблем е най-вероятната причина за смъртта на 36-годишния водолаз, матрос III клас от ВМС Спас Пенчев в барокамерата на Военноморската болница във Варна, съобщава „Телеграф“.

„Няма нужда нещо около трагичния инцидент да е мистериозно. За да бъдеш тежководолаз, трябва да си изключително здрав физически. Разликите в налягането не са поносими за всеки организъм“, коментират специалисти водолази.

Инцидентът станал, докато Пенчев е бил на процедура по време на годишни медицински прегледи, на които е имало и симулация. В барокамерата са били общо 4-ма души, като останалите трима матроси са в добро състояние. Точно те са сигнализирали за наличието на проблем.

Присъстващият наблюдаващ лекар незабавно е оказал помощ на военнослужещия. Смъртта най-вероятно е настъпила в резултат на внезапно възникнал здравословен проблем. Причините ще бъдат окончателно изяснени и потвърдени след приключването на досъдебното производство.

Барокамерата във Варна е сертифизирана за медицински изследвания и за провеждането на тренировки на водолази от флота. По време на такава имитация на спускане в барокамерата е починал 36-годишния баща на едно дете, който е служил в поделение 34590 в Бургас, където е карал пета година служба в Българската армия. Според Румяна Бонева, която е с 40-годишен стаж като водолаз и от 10 години инструктор в клуб „Приятели на морето“ във Варна, „винаги такъв тип гмуркания се провеждат с екип, който е отвън – с техник, оператор на барокамера, лекар и винаги има аудио- и визуална връзка с хората, които са вътре“, коментира Бонева. Според режима на излизане от дълбочина пребиваването на водолазите в барокамерата е между два и четири часа.

Влизат двама-трима, но никога човек не е сам в барокамерата. Но за съжаление, ако стане такъв инцидент, екипът не може веднага да реагира. Това е свързано с много технически изисквания, които трябва да се спазват, за да се свали налягането до нормалното отвън, преди да се разхерметизира камерата“, коментират още водолази с опит.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"