Става страшно! Тръмп се закани да унищожи Турция, ако… |

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече да „заличи“ турската икономика, ако той сметне, че Турция си позволява волности в Сирия. Предупреждението към съюзничката от НАТО американският лидер отправи в Туитър. 

Тръмп изрази и своето настояване Анкара да „пази“ терористите от „Ислямска държава“ в отсъствието на САЩ.

„Ако Турция направи нещо, което аз, в моята голяма и несравнима мъдрост, смятам за прекрачване на забранени граници, аз напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)“, написа лидерът.


 

Тръмп призова Турция да се присъедини към „Европа и други“ в „охраната на заловените бойци и семейства на ДАЕШ“ само часове след като обяви, че САЩ ще се изтеглят от Северна Сирия. Съобщението на Тръмп предизвика яростни изблици от представители на Конгреса на САЩ, както и експерти по Близкия изток, които настояха, че напускането на Сирия ще остави кюрдите в ръцете на Турция, която отдавна иска да ги смаже.

Междувременно от Пентагона заявиха, че „не подкрепят турската операция в Северна Сирия“, като уточниха, че „въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да участват в каквато и да е такава операция“.

 

Докато Турция смята „Отрядите за защита на народа“ на сирийските кюрди за разширение на Кюрдската работническа парти (ПКК), която е забранена в Турция и е обявена за терористична организация, САЩ от години въоръжават и защитават кюрдите – и, както посочи Тръмп в по-ранно съобщение, плащайки им „огромни суми пари и оборудване“.

САЩ и Турция първоначално преговаряха за създаването на зона за сигурност в Северна Сирия, но Анкара предупреди миналия месец, че ако Вашингтон продължи да блокира процеса, ще създаде зона сама. Междувременно Дамаск разкритикува остро и двете държави като незаконни окупатори.

 

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"