Проф. Константинов с уникален коментар за “хакването: на българските избори |

Тези избори са предизвикателство. Но българските избори не могат да бъдат хакнати. Това заяви председателят на съвета на директорите на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той добави, че данните се обработват на изолирани машини. „За да хакнете сървъра трябва да се приближите физически, а ние ги пазим. Нещата сега са усложнени от т.нар. преференции. Катастрофата в „Арена Армеец“ преди години, се дължеше на връщане на комисии заради грешки. Средно по шест пъти връщахме, но имаше една комисия, която бе върната 44 пъти. Това е малоумщина“.

Проф. Константинов коментира и хакерската атака срещу НАП. „Одитът на НАП приключи. Предстои другата седмица нашата работа да бъде предадена на НАП, грешката не е на Информационно обслужване. Изводите, до които сме стигнали са собственост на поръчителя и не мога да ги разкрия. Беше засегнат един работен сървър, но не и архивът на НАП. Изтекоха едни хаотични данни“, категоричен бе той.

„Констатирани бяха дефицити в информационните масиви на определени ведомства и тези дупки сега се запълват“, призна шефът на „Информационно обслужване“.

Той призна, че подобни пропуски се случват постоянно по света.

„Имало е мърлящина, която е довела до пропуски. Хакерите, които ни атакуваха бяха много елементарни“, заяви Константинов и даде пример: „Това е, като да си професионален наемен убиец, който е убил човек и го е затворил във фризера, а след това си е оставил личната карта на масата в кухнята“.

„Ние сме фирма с преобладаващо държавно участие и каквото каже собственика, това става. Ще си разширим собствения състав, ще формулираме работата си и ще извършим одити в държавните институции. Ниските възнаграждения ги има понякога в звената по информационни системи към държавни институции, но при нас възнагражденията са добри, както и условията“, подчерта проф. Константинов.

„Каквото ние пазим е опазено. Киберсигурността е национална сигурност и това вече се осъзнава. Там нещата не се оправят за броени дни и седмици“, каза още математикът.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"