На Острова се случи нещо за пръв път от 2009 г. |

За пръв път от 2009 г. цените на жилищата в южна Англия отчитат спад. Основаната причина е, че несигурността около Брекзит води до стагниране на пазара.

Поевтиняването на имотите в Лондон се разпространява и в останалите региони на страната с приближаването на датата на излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Това се отнася най-вече за югоизточната и югозападната част на страната, сочат данните на националната статистика. Пазарът на недвижими имоти по отношение на цените се намира на най-ниската си точка за последното десетилетие.

Забавя се темпът на поскъпване при жилищата в цялата страна. Особено силно от тази тенденция е засегнат Лондон, където юни става 16-тия поред месец на спад на цените. На годишна база през въпросния месец цените на апартаментите са се увеличили едва с 0.9%, което е най-слабия прираст от 2012 г. досега.

Докато цените в Лондон и южната част на страната падат, в останалите региони се отчита ръст, макар и с по-бавни темпове спрямо последните години. Най-силно поскъпване се забелязва в източен Мидленд – до 3.2% на годишна база. Цените тръгнаха нагоре и в източна Англия.

Средната стойност на жилищата е 5.59 пъти по-висока от средния годишен доход, което е значително повече от дългосрочния среден коефициент 4.29, който е бил в периода 1983-2019 гг. Броят на собствените намалява, особено сред младото поколение на възраст до 35 години.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"