Левон Хампарцумян обясни как ще се намалят “лошите“ кредити |

„Тази мярка предпазва банките от нарастването на необслужваните кредити. Тя пази и клиентите от задлъжняване. Не става въпрос, ако закъснеем с вноската за ден или седмица. Клиентът винаги може да отиде в банката и да обясни, че има проблем и да реструктурира  дълга си”.

Така Левон Хампарцумян коментира изготвените от Европейската централна банка правила, които имат за цел да намалят „лошите” кредити.

Той допълни, че клиентите, чиито финансово състояние се промени, ще бъдат наблюдавани по-внимателно, но няма да попаднат в „черния“ списък.

 „Ако някои влезе в този списък обаче, в бъдеще ще му бъде по-трудно да изтегли кредит. В него ще влизат хора, които забавят изплащането на кредита си. Лихвите стават доста поносими.

Когато централните банки видят, че инфлацията става прекалено висока, започват  да вдигат лихвите, за да приберат парите, които са пуснати на пазара. Фундаменталният смисъл на кредита е да вземеш пари от бъдещия си доход. Затова трябва да сме уверени, че ще може да го изплатим”, поясни Хампарцумян.

По думите му през последното тримесечие България е в икономически растеж.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"