Изключително опасна напаст връхлетя България! Сеят коварна болест, над 60 заразени!

С наближаването на летния сезон опасността от кърлежи нараства въпреки обработката на тревните площи. По този повод главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев посъветва пред БНР при ухапване да се потърси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата.

Той подчерта, че е важно кърлежът да се махне възможно най-бързо и то цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта крие рискове.

Д-р Кунчев посочи, че тази година кърлежите са повече, което се дължало на климатичните промени.

 Заради всекидневните валежи обработките били неефективни.

По данни на здравния инспектор до момента са регистрирани около 70 случая на лаймска болест и 30 случая на марсилска треска вследствие на ухапване от кърлежи. Това било с 30% по-малко спрямо 2018 г. Д-р Кунчев обаче очаквапрез следващите два месеца бройката от миналата година да бъде надмината.

Той посъветва при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. След прибиране тялото трябва да се огледа.

Относно вируса на морбили д-р Кунчев съобщи, че циркулацията му у нас продължава, но 2/3 от районите все още не са засегнати. Засега епидемичният процес се развивал само в Кюстендил и София.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"